BALKAN TARIM KONGRESİ EDİRNE DE YAPILDI

Trakya Üniversitesi tarafından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi, Plovdiv Tarım Üniversitesi, Filibe-Bulgaristan, Trakia Üniversitesi, Stara Zagora-Bulgaristan ve Trakya Demokritus Üniversitesi, Orestiada-Yunanistan destekleri ve diğer Balkan Üniversiteleri ve Kuruluşlarının işbirliğiyle, 8-10 Eylül 2014 tarihleri arasında Edirne’de düzenlenen Balkan Tarım Kongresi, Trakya Ün. Balkan Kongre Merkezinde yapıldı.

Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Trakya Üniv. Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm başkanı Doç Dr Yalçın KAYA; kongrenin oldukça başarılı geçtiğini belirterek, kongrede bölge araştırma enstitüleri ve bazı kuruluşlar stantlar açtığını, Balkan bölgesinin tüm kurumları kongrede üst düzeyde temsil edildiğini vurguladı. Kongreye dünyanın her yerinden yoğun ilgi gösterildiğini; gerek Balkan ülkeleri, gerekse Ülkemizin ve Dünyanın değişik bölgelerinden 25 farklı ülkesinden çok sayıda Üniversite, tarımsal kuruluşlardan öğretim üyeleri, araştırmacı ve temsilciler katıldığını söyledi. Kongrenin açılışında, tüm Balkan ülkelerinden gelen temsilciler kendi ülkelerinin tarımsal durumu ve potansiyellerini anlatan sunumlar yaptılar. Daha sonra kongrede yapılan beş farklı oturumda, 160 civarında araştırıcı ve bilim adamı, kendi uzmanlık konularında sunumlar yaparak, tarla ve bahçe bitkileri, havyacılık ve gıda gibi diğer konularda bilgiler verildi.

Doç Dr Kaya; kongrede 650 civarında poster bildiri olmak üzere, toplam 830 adet bildiri ve 700 den fazla katılımcıyla, bugüne kadar ülkemizde tarımsal alanda yapılan en büyük bilimsel toplantı olduğunu belirtti. Bu kongrenin sadece tarımda bilimsel anlamda işbirliğini arttırmaya ve bilimsel konuları tartışmaya yönelik bir toplantı olmayıp, aynı zamanda Balkan Bölgesinin esas geçim kaynağı olan tarımsal ürünlerde, bölgesel ticareti artırmaya, bölgenin öne çıkan ürünlerinde ve konularda yüksek potansiyellerinin ortaya konulduğunu, yeni alanlarda işbirliği imkanları oluşturulduğunu, gerek üreticilerin, gerekse bu bölgede tüm yaşayanların gelirlerini arttıracak yeni çalışma ve politikaların görüşüldüğünü vurguladı. 

Bu içerik 15.09.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1324 kez okundu.